Strategia rozwoju gminy na przykładzie Gminy Grybów - Morańda, Katarzyna (My University, 2011)
Celem pracy jest przedstawienie Strategii Rozwoju gminy Grybów oraz kierunku rozwoju gminy, celów głównych i celów szczegółowych opracowanych w tym dokumencie. Praca składa się z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym ujęłam analizę strategii rozwoju gminy pod kątem teoretycznym. Przedstawiono w jaki sposób kształtował się samorząd od starożytności po dzisiejsze czasy. Kolejno poruszano kwestie jednostki samorządu terytorialnego jaką jest gmina, krótko opisałam proces kształtowania się gminy i jakie nabyła prawa podczas tego procesu. Dalej przedstawiłam definicje strategii odnoszące się do firm oraz jednostek samorządu terytorialnego. W rozdziale drugim przedstawiłam charakterystykę Gminy Grybów. W rozdziale trzecim znajduje się analiza i prezentacja Gminy Grybów. W pierwszej części opisałam przesłanki na podstawie, których uchwalono strategię w Gminie Grybów. Przedstawione są tu także merytoryczne powody tworzenia tego dokumentu. W dalszej części rozdziału opisane są główne założenia Strategii Gminy Grybów, przedstawione są cztery główne cele strategiczne i ich charakterystyka, a dalej zwrócona jest uwaga na cele szczegółowe. W przedostatnim podrozdziale zajęłam się implementacją i monitoringiem wdrażania Strategii w Gminie. Wyjaśniłam mechanizm monitoringu. Opisałam trzy podstawowe wymiary implementacji: czasowy, przestrzenny i podmiotowy. Ukazałam, że monitoring jest głównym elementem zarządzania programami publicznymi. W pracy korzystałam z informacji uzyskanych od pracowników Urzędu Gminy w Grybowie i Strategii Rozwoju Społeczno- Gospodarczej Gminy Grybów. Przydatne były również wiadomości z internetu, ze strony Gminy Grybów i strony Urzędu Miasta w Grybowie.
The development strategy of the municipality based on The Commune Grybów
Keywords: strategia; jednostka samorządu terytorialnego; gmina; strategia rozwoju gminy