Przekształcenia własnościowe w sektorze ochrony zdrowia na przykładzie Niepublicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej Centrum Zdrowia Tuchów - Kubicz, Ewelina (My University, 2011)
Podstawowym celem pracy jest przedstawienie rozwoju sektora prywatnego polskich szpitali. Na pracę składają się cztery rozdziały. W rozdziale pierwszym dokonano analizy i charakterystyki pojęcia zdrowia w ujęciu historycznym, przedstawiono współczesne definicje tego pojęcia. Przedstawione zostały najistotniejsze czynniki kształtujące zdrowie każdego człowieka oraz scharakteryzowane zostały zagadnienia dotyczące zdrowia publicznego. W drugim rozdziale pracy podjęta została próba naszkicowania zagadnienia dotyczącego systemów ochrony zdrowia, ich reform i zmian w finansowaniu na przestrzeni kilku lat, jak również omówiono systemy finansowania ochrony zdrowia w krajach Unii Europejskiej. Tematem trzeciego rozdziału jest sektor prywatny, który zaczyna odgrywać dużą rolę w polskim systemie zdrowotnym. Omówione zostało zjawisko prywatyzacji, jej cele i motywy, jak również zaprezentowano przykłady przekształceń własnościowych służby zdrowia w Europie. W ostatnim rozdziale pracy, w całości poświęconym Niepublicznemu Zakładowi Opieki Zdrowotnej Centrum Zdrowia Tuchów, omówiono historię jego powstania, proces prywatyzacji niepublicznej jednostki oraz zmiany, jakie zostały dokonane po przekształceniach własnościowych w Centrum Zdrowia Tuchów po roku 2008. Podsumowując, decyzja o prywatyzacji placówek medycznych jest coraz częściej podejmowaną decyzją przez władze państwowe, ale jak się potem okazuje decyzją bardzo słuszną. Niejednokrotnie prywatyzacja jest jedyną szansą na przetrwanie placówki medycznej.
Ownership transformations in the health care sector as exemplified by Non-public Health Care Centre "Centrum Zdrowia Tuchów"
Keywords: ochrona zdrowia; system ochrony zdrowia; prywatyzacja; finansowanie ochrony zdrowia; przekształcenia własnościowe