Multi Focus Model narzędziem wspierającym audyt kultury organizacji w krośnieńskich hutach szkła Krosno S.A. - Kindlik Anna (My University, 2001)
Najnowszym trendem w zarządzaniu, który z pewnością nie jest tylko chwilową modą, stała się kultura organizacji. Są badacze i autorzy, którzy są głęboko zafascynowani „miękkimi” determinantami sukcesu w zarządzaniu, tj. kulturą i etyką. Za tymi determinantami stoją wartości, normy, wzory kulturowe, tradycje, które – cokolwiek by o nich nie powiedzieć– oddziaływały, oddziałują i nadal będą oddziaływać w środowisku pracowniczym. Celem niniejszej pracy jest ukazanie ważności kultury organizacji dla osiągnięcia jej sukcesu. Końcowe analizy audytu kultury organizacji w Krośnieńskich Hutach Szkła „KROSNO” S.A przeprowadzone przy pomocy narzędzia Multi Focus Model pozwoliły na ukazanie głównych obszarów problemowych w Hucie oraz na określenie profilu kultury optymalnej dla dalszego rozwoju organizacji.
Keywords: kultura organizacyjna; organizacja i zarządzanie; diagnoza kultury organizacyjnej; Multi Focus Model; Krośnieńska Huta Szkła "Krosno" S.A.