System motywacyjny a efektywność działania pracowników samorządu lokalnego na przykładzie Urzędu Gminy Łącko - Potoniec, Roman (My University, 2009)
Działalność zawodowa jest uzależniona od wielu czynników zarówno osobowościowych jak społecznych, a szczególnie grupowych. Na te czynniki wpływa także realnie funkcjonująca kultura organizacyjna w jednostce samorządowej oraz dobry klimat sprzyjający efektywnej pracy. Sumarycznie, rzutują one także na relacje interpersonalne między kierownictwem a pracownikami. W jednostce samorządowej, która utrzymuje bliski i bezpośredni kontakt z klientami są stosowane zróżnicowane metody pobudzania aktywności zawodowej, ale zasadniczą rolę odgrywa istniejący w organizacji system motywacyjny. Kierownictwo urzędu gminnego, pełniąc służebną rolę wobec mieszkańców, stara się użyć różnych metod i technik motywacyjnych, aby zachęcić swoich współpracowników do lepszej i efektywniejszej pracy. Właśnie kwestia aktywizowania pracowników jednostki samorządowej poprzez doskonalenie systemu motywacyjnego stała się przedmiotem szczegółowej analizy w niniejszej pracy. Praca ma charakter jakościowo – ilościowy, ponieważ trzy rozdziały stanowią rozwinięcie teoretyczne wspomnianego zagadnienia, a jeden jest rozdziałem badawczym analizującym wpływ motywacji na efektywność pracowników Urzędu Gminy Łącko. swoich
The system of motivation and efficiency in working of local government employees considering commune Office in Łącko
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; motywacja; motywowanie pracowników