Zarządzanie zmianą w świetle dostosowania Wyższej Szkoły Biznesu - National-Louis University w Nowym Sączu dla potrzeb osób niepełnosprawnych - Głowacz Michał (My University, 2006)
Procesy zmiany towarzyszą rozwojowi szkół i uczelni wyższych, dzięki czemu oferują one coraz to lepsze programy dydaktyczne, nowe metody nauczania oraz wdrażają procesy dostosowania swoich placówek dla potrzeb osób niepełnosprawnych. Uczelnie wyższe w Polsce powoli zaczynają rozumieć problem niepełnosprawności i dostosowują swe budynki oraz program nauczania dla potrzeb tych osób. Celem niniejszej pracy jest prezentacja koncepcji zarządzania zmianą w świetle dostosowania Wyższej Szkoły Biznesu - National-Louis University w Nowym Sączu dla potrzeb osób niepełnosprawnych. Przedstawiono uczelnię – jej rys historyczny, misję, schemat organizacyjny, aktualny stan dostosowania uczelni dla potrzeb osób niepełnosprawnych oraz główne problemy, które napotykają osoby niepełnosprawne w WSB-NLU. Przedstawiono definicję zmiany oraz jej rodzaje, do których możemy zaliczyć zmianę strukturalną, redukcję kosztów oraz zmianę procesu. Opisano procesy związane z przygotowaniem się do zmiany, z naciskiem na warunki konieczne dla zmiany i podstawowe kroki do ich spełnienia. Zaprezentowano proces wdrożenia zmiany i jego elementy- zaangażowanie kluczowych osób, utworzenie planu, celebracja kamieni milowych i pomoc konsultantów. Nakreślono problematykę osób niepełnosprawnych w Unii Europejskiej oraz przedstawiono opis polityki społecznej Unii Europejskiej w stosunku do osób niepełnosprawnych. Część badawcza zawiera całościowy opis zaradzenia problemom osób niepełnosprawnych w WSB-NLU oraz przedstawia, jak powinien wyglądać proces zmiany.
Change management according to the process of adjusting Nowy Sącz School of Business - National-Louis University to the disabled needs
Keywords: zarządzanie zmianą; niepełnosprawni; wdrożenie zmiany; reakcja na zmiany; proces zmiany