Systemy informatyczne w zarządzaniu na przykładzie Zakładu Robót Górniczych w Krośnie - Stasiak Katarzyna (My University, 2005)
Informacja zawsze miała istotny wpływ na jakość zarządzania. Posiadanie pełnych i aktualnych informacji o organizacji i jej otoczeniu może decydować o sukcesie przedsiębiorstwa. Nadrzędną sprawą decydującą o wyborze danego systemu informatycznego jest jego dopasowanie do wielkości i specyfiki przedsiębiorstwa. Przy tworzeniu skomputeryzowanych systemów informatycznych niezbędnie jest także uwzględnienie działalności ludzi, a w szczególności ich potrzeb i oczekiwań. Kierownictwo Zakładu Robót Górniczych w Krośnie podjęło decyzję o rezygnacji z obecnie użytkowanego systemu informatycznego. Celem pracy była zatem ocena tego systemu oraz diagnoza informacyjno-decyzyjna potrzeb firmy. Kolejnym krokiem była prezentacja i ocena możliwych rozwiązań do wdrożenia oraz wybór jednego z nich. Rozważania te poprzedzono przedstawieniem specyfiki systemów informacyjnych i informatycznych oraz ukazanie ich roli i znaczenia w zarządzaniu przedsiębiorstwem.
Keywords: systemy informacyjne i informatyczne; cykl życia systemu informatycznego; systemy przetwarzania transakcji; systemy informacyjno-decyzyjne; zintegrowane systemy zarządzania; Zakład Robót Górniczych w Krośnie; potrzeby informacyjne przedsiębiorstwa; system TETA 2000; system SAP ® BUSINESS ONE; system MPULS BPSC; system SAP®BUSINESS ONE