Projekt systemu motywacyjnego dla Firmy Tymbark MWS Sp. z o.o. S.K. opracowany na podstawie analizy i oceny istniejącego systemu motywowania pracowników - Zając, Bożena (My University, 2014)
Niniejsza praca dotyczy problemu motywacji i motywowania pracowników oraz poziomu zaspakajania ich oczekiwań, w oparciu o skuteczności stosowanych motywatorów w Firmie Tymbark MWS. W części teoretycznej przedstawiono pojęcia związane z motywacją oraz główne teorie i metody oceniania pracowników. Część analityczna to badania empiryczne przeprowadzone wśród załogi, na reprezentatywnej grupie. Do badania wykorzystano metodę D.A. Nadlera i E.E. Lawlera, wzbogaconą wywiadem bezpośrednim. Analiza wyników pozwoliła na ustalenie hierarchii czynników motywacji, mających wpływ na efektywność pracy i poziom zaangażowania, co stanowiło podstawę do odpowiedniego doboru bodźców dla zaprojektowanego systemu. W pracy przyjęto hipotezę główną „dobrze skonstruowany system motywacyjny uwzględnia oczekiwania pracowników, a tym samym wpływa na efektywność pracy i pozwala realizować główne cele firmy”, która została zweryfikowana pozytywnie.

The thesis deals with a problem of motivating employees and the level of satisfying their expectations based on the effectiveness of the motivational factors in Tymbark MWS. The theoretical part of the thesis includes ideas connected with motivation as well the main theories and methods of employees assessment. The analytical part includes empirical research conducted among the employees. D.A. Nadler and E.E. Lawler methods are used along with a direct interview. The analysis of the research outcomes allows for establishing a hierarchy of motivational factors influencing work effectiveness factors and the level of commitment, which leads to the right selection of incentives for the developed system. The thesis statement is the following: “A well-developed system of motivation includes the employees’ expectations and has an influence of work effectiveness which allows for the realization of the company goals.” The thesis is validated.
A proposal of a motivational system for Tymbark MWS Sp. z o.o. S.K. based on an analysis and assessment of the current system of the motivating employees
Keywords: firma Tymbark; motivation; motivational system; theories of motivation; work assessment; expectations; salary; Tymbark company; system motywacyjny; teorie motywacji; motywacja; ocena pracy; oczekiwania; wynagrodzenie