Motywowanie pracowników do pracy w publicznej służbie zdrowia na przykładzie Szpitala Wojewódzkiego im. Św. Łukasza w Tarnowie - Kubik, Małgorzata (My University, 2010)
Motywacja jest jedną z podstawowych funkcji kierownika i polega na takim ukierunkowaniu zachowania jednostki, aby jak najefektywniej wykonywała ona swoją pracę. Podstawowym celem pracy jest analiza sposobów motywowania w publicznej służbie zdrowia oraz udowodnienie, że system motywowania jest obecny również w tych organizacjach użytku publicznego. Cel ten został osiągnięty poprzez badania pierwotne oraz wtórne. Analiza pierwotna została sporządzona na podstawie badania ankietowego przeprowadzonego z udziałem pracowników Szpitala Wojewódzkiego im. Św. Łukasza w Tarnowie oraz wywiadu udzielonego przez kierownika jednej z komórek organizacyjnych w tej placówce. Analiza wtórna natomiast została poparta wiedzą książkową i licznymi artykułami obejmującymi swym zakresem tę tematykę. Zakres pracy obejmuje: - zebranie wiadomości teoretycznych na temat sposobów motywowania pracowników w organizacji oraz w publicznej służbie zdrowia, - przedstawienie zebranych wiadomości w formie treści teoretycznych, - zebranie opinii wśród pracowników oraz kierownika jednej z komórek organizacyjnych Szpitala Wojewódzkiego odpowiadających na powyższe zagadnienia, - przedstawienie oraz przeanalizowanie powyższych danych w niniejszej pracy. Niniejsza praca pozwoliła zrealizować wszystkie założone cele. Jak ustalono na początku udało się przeprowadzić wywiad z kierownikiem jednej z komórek organizacyjnych Szpitala Wojewódzkiego, który wniósł do tej pracy spojrzenie na system motywowania nie tylko od strony pracownika. Ponadto osoby pracujące w tym szpitalu z zaangażowanie wypełniły przygotowany kwestionariusz, dzięki któremu udało się potwierdzić istnienie w placówce służby zdrowia systemu motywowania. Nie plasuje się on na zbyt wysokim poziomie jednak związanie jest to głównie z niskim wynagrodzeniem jakie otrzymują pracownicy.
Motivating staff to work in the public health sector as exemplified by St. Luke's Regional Hospital in Tarnow
Keywords: motywacja do pracy; motywowanie pracowników; służba zdrowia; motywacje płacowe; motywacje pozapłacowe