Fundusze unijne - wykorzystanie Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na przykładzie Wyższej Szkoły Biznesu-NLU - Gułowska, Małgorzata (My University, 2011)
Celem pracy jest zweryfikowanie stwierdzeń: czy każdy może korzystać z funduszy unijnych oraz czy oferta funduszy jest wszechstronna tak, aby każdy pomysł mógł znaleźć dofinansowanie w swoim zakresie. Praca składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy rozdział służy wprowadzeniu do tematyki funduszy unijnych. Rozdział drugi zawiera informacje dotyczące formalności związanych z aplikowaniem o dotacje, zasad wypełniania wniosków, wymaganych załączników i miejsc gdzie taki wniosek można złożyć. Rozdział trzeci szczegółowo opisuje program operacyjny kapitał ludzki. Rozdział ostatni skupia się na opisaniu programu operacyjnego kapitał ludzki w praktyce, na podstawie Wyższej Szkoły Biznesu – National Louis University. Opisano wspomnianą uczelnię oraz programy z jakich korzysta WSB – NLU. Cel pracy został pomyślnie zrealizowany. Pytania zadane na początku pracy otrzymały odpowiedź, a zatem prawdą jest, że każdy aplikujący o dotację ma szansę otrzymać dofinansowanie, jeśli tylko wypełni prawidłowo wniosek o dofinansowanie, przejdzie pomyślnie etap oceny wniosku i będzie skutecznie wdrażał plan realizacji przedsięwzięcia. Prawdą jest również, iż oferta dostępnych funduszy jest wszechstronna. Każdy pomysł może znaleźć swój program dofinansowania w zależności od obszaru, w którym pragniemy inwestować, trzeba jednak pamiętać o tym, że finansowana jest tylko część kosztów projektu i prawie zawsze instytucja bądź inwestor musi także mieć swój wkład kapitału.
Use of EU funds, the Human Capital Operational Programme on the example of Wyższa Szkoła Biznesu-NLU
Keywords: fundusze unijne; fundusze strukturalne; programy UE; szkoły niepubliczne; Wyższa Szkoła Biznesu - National-Louis University; wyższe szkoły biznesu