Rola wybranych kobiet w Sojuszu Lewicy Demokratycznej - Fiecek, Sandra (My University, 2009)
Przedmiotem pracy jest badanie roli, jaką kobiety odgrywają w polityce ze szczególnym uwzględnieniem kobiet w Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Ugrupowanie to stało się obiektem analiz, ponieważ zdecydowano się sprawdzić czy lewicowa partia ma w swoich kręgach kobiety zajmujące wysokie stanowiska, gdyż jako wiodąca partia lewicowa na arenie polskiej sceny politycznej opowiada się za równouprawnieniem płci. Przejawem tego był projekt ustawy o równym statusie kobiet i mężczyzn, jednak został on odrzucony w Sejmie. W I rozdziale wyjaśnia się pojęcie partycypacji kobiet w polityce. Tłumaczy również pojęcie płci kulturowej. Kolejne terminy przedstawiają frekwencję kobiet w polityce. Starano się zbadać czy kobiety są potrzebne w polityce, a jeśli tak, to dlaczego. Źródła, jakie zostają wykorzystane w tej części pracy, to przede wszystkim źródła książkowe. II rozdział poświęcony jest partii Sojusz Lewicy Demokratycznej. W opisie zawarto przegląd wszystkich wyników wyborów parlamentarnych od 1991 do 2007 r. oraz nakreślono pozycjię partii na scenie parlamentarnej z opisem zawieranych koalicji przez Sojusz Lewicy Demokratycznej. Analizie zostały również poddane przyczyny utworzenia partii w 1991 r. III rozdział poświęcony został wybranym kobietom w Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Obiektem badań były kobiety, które pełniły funkcje ministra, bądź też bardzo wyraźnie brały udział w życiu publicznym jak i politycznym. Celem pracy jest pokazanie, iż kobiety w Sojuszu Lewicy Demokratycznej dzielnie walczą o status równouprawnienia w partii, co również wskazuje na ich uczestnictwo w różnych organizacjach pozarządowych bądź bilateralnych, jednak w dalszym ciągu nie pozwala im to w partii stać na równi z mężczyznami.
The role of selected women in the Democratic Left Alliance
Keywords: kobiety w polityce; Sojusz Lewicy Demokratycznej (SLD)