Biometria. Odcisk palca w bezpieczeństwie systemów komputerowych - Mleczyński Marcin (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest prezentacja zastosowania biometrii odcisku palca w bezpieczeństwie systemów komputerowych oraz ukazanie niezawodności metod biometrycznych. Zaprezentowano różnego rodzaju zagrożenia związane z informatyzacją i rozwojem Internetu, najczęstsze przyczyny naruszania bezpieczeństwa oraz przedstawiono różnicę między różnymi rodzajami cyber-przestępców. Opisano międzynarodowy podział klas bezpieczeństwa stosowany w ocenie podatności systemów komputerowych na wszelkiego rodzaju naruszenia bezpieczeństwa oraz omówiono zagadnienia związane z polityką bezpieczeństwa systemów komputerowych. Zaprezentowano różnego rodzaju metody mogące pomóc ochronić nasze dane oraz najpopularniejszą metodę biometryczną stosowaną w bezpieczeństwie systemów komputerowych, jaką jest badanie unikalnych cech odcisku palca udowadniając wyższość metod biometrycznych nad tradycyjnie stosowanymi zabezpieczeniami.
Biometrics. Fingerprint in the computer security
Keywords: Internet; zagrożenia Internetu i informatyzacji; bezpieczeństwo w sieci; haker; cracker; biometria; identyfikacja odcisku