Uwarunkowania prawno – ekonomiczne działalności sektora mikroprzedsiębiorstw w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem barier rozwoju - Nestor, Anna (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest ukazanie wpływu zarówno uwarunkowań prawnych, jak również ekonomicznych na proces podejmowania działalności gospodarczej w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem barier, jakie hamują rozwój mikroprzedsiębiorstw, a zatem najbardziej licznego i kluczowego tak z ekonomicznego, jak i społecznego punktu widzenia sektora przedsiębiorczości. W pracy poddano weryfikacji tezę mówiącą o systematycznym, od czasów tzw. Ustawy Wilczka, pogarszaniu się „klimatu” prawno – ekonomicznego dla rozwoju najmniejszych firm w Polsce, mimo deklarowanej polityki ułatwień i wsparcia. W rozdziale I została przedstawiona ogólna liczba przedsiębiorstw w Polsce ze szczególnym wyróżnieniem mikroprzedsiębiorstw, które stanowią aż 94% ogólnej liczby krajowych firm. Rozdział II opisuje uwarunkowania formalno – prawne i finansowe podejmowania działalności gospodarczej. Ostatni rozdział koncentruje się na najważniejszych barierach rozwoju mikroprzedsiębiorstw w ujęciu ogólnokrajowym. Materiał empiryczny w pracy zasadniczo dotyczy okresu pomiędzy rokiem 2000 a 2008. Praca powstała w oparciu między innymi o ustawy dotyczące działalności gospodarczej z 1988, 1999 i 2004 roku, publikacje W. Piątkowskiego, A. Nehring, a także informacje i opracowania statystyczne Głównego Urzędu Statystycznego. Ponadto istotnym źródłem informacji były publikacje udostępnione na portalu internetowym Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości i Ministerstwa Gospodarki. Cennym źródłem wiedzy praktycznej o codzienności funkcjonowania drobnych firm w Polsce był wywiad Autorki z właścicielem, a zarazem jedynym pracownikiem mikroprzedsiębiorstwa zajmującego się automatyką przemysłową–sterowaniem. Podsumowując, mikroprzedsiębiorstwa stanowią największą grupę w sektorze przedsiębiorczości w Polsce, generują największą liczbę miejsc pracy, rozwijają gospodarkę oraz poprawiają życie społeczne i gospodarcze obywateli. Jednakże bez wsparcia państwa poprzez wprowadzenie ułatwień podatkowych, prostszej formy rejestracji i mniejszej biurokracji, a także ułatwienie dostępu do pozyskiwania funduszy, w przyszłości liczba mikroprzedsiębiorstw w Polsce może zacząć się obniżać, co wpłynie negatywnie na całą gospodarkę.
Law and economic features of microindustrial sector in Poland with development boundaries taken under consideration
Keywords: aspekty prawne; działalność gospodarcza; mikroprzedsiębiorstwa; przedsiębiorczość; bariery rozwoju