Wykorzystanie środków unijnych na realizację inwestycji na przykładzie gminy Wojnicz w latach 2009-2012 - Kolak, Anna (My University, 2013)
Głównym celem pracy jest ocena stopnia wykorzystania przez gminę Wojnicz środków pozabudżetowych na realizację inwestycji. Cele szczegółowe obejmują natomiast: - określenie kierunków rozwoju gminy; - prezentację realizowanych i planowanych inwestycji w latach 2013-2015; - określenie stopnia wykorzystania środków pozabudżetowych; - ocenę aktywności gminy w pozyskiwaniu środków pozabudżetowych na finansowanie inwestycji; - określenie wpływu pozyskanych środków na aktualną sytuację w gminie. Dla pełnej oceny celów szczegółowych wzięto pod uwagę następujące kwestie: źródła funduszy pozyskiwanych przez gminę; warunki, które stwarza gmina dla pozyskiwania potencjalnych inwestorów; opinie społeczności lokalnej na temat aktywności gminy w pozyskiwaniu środków pozabudżetowych na realizację przedsięwzięć inwestycyjnych. Badania przeprowadzono na terenie miasta i gminy Wojnicz, położonego w powiecie tarnowskim, w województwie małopolskim. Analizie poddano działalność inwestycyjną w latach 2009-2012. W badaniach poddano weryfikacji następującą hipotezę: Czy gmina należycie wykorzystała środki unijne do realizacji zadań inwestycyjnych w latach 2009-2012? Podstawowymi metodami i narzędziami badawczymi zastosowanymi w pracy były zatem: dokumentów gminy; wywiad z mieszkańcami gminy w oparciu o; metoda analizy opisowej oraz statystycznej; metoda syntezy. Podsumowując należy podkreślić, że pozyskane środki pozabudżetowe na przestrzeni tych 3 lat spełniły bardzo ważną rolę, a badana gmina w należyty sposób je wykorzystała na zaplanowane przez siebie inwestycje.
The use of the European Union funds for investment illustrated with an example of Wojnicz Municipality in the years 2009 - 2012
Keywords: samorząd terytorialny; fundusze unijne; gmina; dochody gminy; budżet gminy; finansowanie inwestycji w gminie