Psychologiczny wpływ reklamy na konsumenta - na przykładzie pracowników Urzędu Gminy w Wierzchosławicach - Niedojadło, Maciej (My University, 2011)
Zasadniczym celem opracowania jest próba sformułowania ogólnego zarysu pojęcia reklamy i treści procesu wpływania na świadomość konsumenta. Niniejsza praca składa się z części teoretycznej oraz praktycznej. Szczegółowe treści zamieszczono w trzech rozdziałach. Rozdział pierwszy, poświęcony jest zagadnieniu reklamy, będącej właściwie nieodłącznym elementem naszego życia. Przybliżyłem pojęcie reklamy, określiłem funkcje jakie spełnia oraz wprowadziłem w zagadnienie technik psychologicznych stosowanych w działalności reklamowej. Drugi rozdział przybliża pracę urzędu gminy, jego strukturę, główne cele oraz zakres działalności tej jednostki samorządowej. Kluczową rolę spełnia rozdział trzeci, gdzie przeprowadzono badanie na grupie pracowników urzędu gminy. Po postawieniu hipotezy, spróbowano wyjaśnić jaki wpływ na wybory konsumenckie mają reklamy. Jako metodę badawczą zastosowano ankietę. W zakończeniu podsumowano całokształt rozważań na temat reklamy oraz oceniono prawdziwość postawionej hipotezy badawczej. Podstawowe informacje, wykorzystane w pracy pochodzą z literatury dostępnej na rynku wydawniczym, ze stron www, czasopism oraz raportów. Oparto się również na materiałach dotyczących pracy Urzędu Gminy w Wierzchosławicach.
Psychological impact of advertising on consumer - on the basis of the municipal office workers in Wierzchosławice
Keywords: reklama; zachowania konsumentów; zachowania konsumenckie; psychologia sprzedaży; psychologia reklamy; gmina Wierzchosławice