Kultura i wiedza organizacyjna a skuteczne kierowanie organizacją - Remian, Elżbieta (My University, 2012)
Niniejsza praca jest próbą ukazania korelacji pomiędzy kulturą organizacyjną a kierowaniem organizacją. Rozważaniom poddany zostaje typ kultury organizacyjnej zorientowanej na wiedzę i jej wpływ na skuteczne kierowanie organizacją. Postawiony problem badawczy koncentruje uwagę na efektywnym zarządzaniu wiedzą organizacyjną. Okazuje się, że od panującego w organizacji klimatu i kultury organizacyjnej zależy jej pozycja, a nawet sukces. Bo tylko wiedza i jej umiejętne wykorzystywanie jest w stanie skierować organizacje ku wymogom przyszłości. Już teraz, bowiem, dzisiejsza gospodarka, cechująca się wyjątkowo wysokim poziomem nieprzewidywalności i zmienności, wymusza nieustanny rozwój jednostek i całych organizacji. Dlatego tak ważna jest kultura organizacyjna adaptująca nowe wartości, sprzyjająca ciągłemu uczeniu się oraz kultywująca niematerialny kapitał ludzki, jako nadrzędne dobro oraz czynnik, stanowiący o konkurencyjności organizacji w świecie. Przeprowadzone w niniejszej pracy, badania empiryczne dowodzą wysokiej zależności pomiędzy kulturą i wiedzą organizacyjną a skutecznym kierowaniem organizacją. Zastosowany w badaniach audyt wiedzy organizacyjnej, wyłania ogromną potrzebę zdobywania nowej wiedzy, dzielenia się nią, pracy zespołowej oraz chęci ciągłego uczenia się jej członków oraz pokazuje głębokie przekonanie o korzyściach płynących z powyższego, dla każdego indywidualnie i dla całej organizacji.

Presented work is an attempt to indicate the correlation between organizational culture and directing the organization. What is taken to consideration is the type of organizational culture which is oriented on knowledge and its impact on the effective management of the organization. Researched problem focuses on effective management of organizational knowledge. It turns out that the position and success of a given company demands on prevailing climate in the organization and its internal culture. Only the knowledge and the skillful use may help in directing the organization towards demanding future. Today’s economy, characterized by extremely high levels of unpredictability and volatility, requires continuous development of individuals and entire organizations. That is why it is so important to adapt such a value as continuous learning with cultivating intangible human capital, as a parent and a good factor which would stand for the competitiveness of the organization in the world. Empirical studies conducted in this paper, show a high correlation between organizational culture and knowledge and directing an effective organization. The audit of organizational knowledge used in this research, emerges a great need to acquire new knowledge, teamwork and continuous learning desire of its members, and shows a deep conviction about the benefits of the above, for each individual and for the entire organization.
Organizational culture and knowledge of the company versus an effective management of the organization
Keywords: organizacja; kultura organizacyjna; zarządzanie talentami; przyszłość; odpowiedzialność; przywództwo; audyt wiedzy organizacyjnej; wiedza; organization; the culture of organization (or the organization’s culture); knowledge; the management of talents; future; responsibility; leadership; the audit of organization’s knowledge