Koszty przedsiębiorstwa transportowego - Baran, Michał (My University, 2015)
Transport osób oraz towarów jest sektorem gospodarki, za pomocą którego zaspokajane są potrzeby przewozu ludzi oraz ładunków. Transport ładunków zalicza się do fundamentalnych składowych systemów logistycznych. Dzięki niemu możliwa jest realizacja zadań, które są powiązane z transportem podzespołów, materiałów, artykułów gotowych w podsystemach aprowizacji, dystrybucji oraz wytwarzania. Przewodnim tematem pracy są koszty generowane przez przedsiębiorstwa z sektora usług transportowych. Głównym celem pracy było przedstawienie układu kosztowego występującego w przedsiębiorstwach transportowych, ich wielkości, zależności oraz wskazanie sposobów ich minimalizacji. Przyjętą metodą badawczą był wywiad, który został przeprowadzony z pracownikiem badanego przedsiębiorstwa. W przeprowadzonym wywiadzie miejsce kwestionariusza zastąpiła lista problemów, które zostały przedstawione oraz omówione podczas wywiadu. Przeprowadzone badania, a także rozmowa z właścicielem badanego podmiotu skłoniły autora do wysunięcia wniosku, iż branża transportowo – logistyczno – spedycyjna jest bardzo trudna oraz wymaga wielu umiejętności aby utrzymać się na rynku.

The transport of persons and foods is an economic sector, by means of which meets the needs of transporting people and cargo. Trucking is one of the fundamental components of logistics systems. It enables it to implement tasks that are associated with the transport components, materials, finished goods subsystems provisioning, distribution and manufacturing. The main theme of the work are the costs generated by enterprises in the sector of transport services. The main aim of this work was to present the cost occurring in transport enterprises, their size, dependencies and identify ways to minimize them. The adopted research method was an interview that was conducted with the employee by the enterprise. In an interview conducted spot questionnaire was replaced by the issues that were presented and discussed during the interview. The study, as well as a conversation with the owner of the audited entity, led the author to draw the conclusion that the transport industry - logistics - forwarding is very difficult and requires a lot of skills to survive on the market.
The costs of transport company
Keywords: rodzaje transportu; transport samochodowy; koszty transportu; transport; modes of transportation; transportation; transportation costs; transport; przedsiębiorstwo przewozowe; transport company