Warcaby w Internecie. - Król Andrzej (My University, 2006)
Celem pracy jest prezentacja stworzonego programu do gry w warcaby poprzez Internet lub za pomocą dowolnej sieci lokalnej. Zastosowanie jest praktycznie jedynie rozrywkowe, a jej celem jest umożliwienie użytkownikom rozegrania pomiędzy sobą partii warcabów. Ponieważ program został napisany w Javie, która jest wieloplatformowa, grą mogą cieszyć się wszyscy posiadacze komputerów bez względu na zainstalowany w nich system operacyjny. Jedynym koniecznym wymogiem jest zainstalowanie Wirtualnej Maszyny Javy. Program napisany został w Javie 2 v. 1.4.2 pod programem NetBeans 3.6. Program składa się z dwóch części – serwera i klienta. Serwer może zostać uruchomiony na dowolnym komputerze, a jedynym wymogiem jest posiadanie zainstalowanej Wirtualnej Maszyny Javy. Serwer nie wymaga żadnych dodatkowych instalacji, wystarczy uruchomić plik WarcabySerwer.jar a zostanie włączona aplikacja Serwera. Serwer został napisany tak, aby mógł obsługiwać wielu klientów jednocześnie i składa się z następujących klas: OpisKlienta, ObsługaKlienta, WarcabySerwer.
Checkers in Internet
Keywords: informatyka; programowanie; Java 2 v. 1.4.2; NetBeans 3.6; serwer; klient; Wirtualna Maszyna Javy