Zarządzanie zapasami jako istotny element funkcjonowania przedsiębiorstwa na przykładzie firmy Grupa Żywiec S.A. - Obrzut, Sebastian (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest określenie stopnia skuteczności i przydatności funkcjonującego obecnie systemu zarządzania zapasami w przedsiębiorstwie. Realizacja niniejszego celu będzie odbywać się w oparciu o charakterystykę czołowego przedsiębiorstwa z branży browarniczej - Grupy Żywiec S.A. W pracy tej podjęto próbę weryfikacji następującej hipotezy badawczej: Grupa Żywiec S.A. prowadzi skuteczną i efektywną politykę zarządzania zapasami. Weryfikacja powyższej hipotezy odbywać się będzie za pomocą odpowiednio dobranych narzędzi badawczych. Głównym narzędziem badawczym wykorzystanym w niniejszej pracy będzie wywiad nieskategoryzowany, umożliwiający ocenę i analizę działań w zakresie gospodarowania zapasami przedsiębiorstwa. Dodatkowo w pracy wykorzystano proste zasady statystycznej prezentacji danych w postaci zestawień tabelarycznych i graficznych. W pracy wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu, opracowania internetowe oraz materiały udostępnione autorowi pracy w przedsiębiorstwie Żywiec Sprzedaż i Dystrybucja Sp. z o.o. Podsumowując, kluczem do sukcesu na bardzo konkurencyjnym rynku jest właściwie prowadzona polityka zarządzania zapasami. Sprawny system sterowania zapasami dają duże szanse na osiągnięcie pożądanego udziału w rynku oraz redukcję kosztów logistycznych.
The importance of inventory management in company based on Grupa Żywiec S.A.
Keywords: zarządzanie zapasami; rozwój przedsiębiorstwa; gospodarka zapasami; logistyka