Programowanie urządzeń przenośnych - GRA 3D Java z wykorzystaniem technologii Bluetooth - Oleś Tomasz (My University, 2006)
W dzisiejszych czasach, w erze informacji i rozwoju technologicznego standardem staje się posiadanie telefonu komórkowego, a na popularności coraz bardziej zyskują innego typu urządzenia mobilne. Szeroka gama dostępnego sprzętu oraz nowo powstające platformy i narzędzia do projektowania oprogramowania umożliwiają tworzenie dowolnych aplikacji dedykowanych na konkretne urządzenia. Ponieważ autor nie spotkał się z żadną grą sieciową działającą w trybie czasu rzeczywistego, postanowił sprawdzić, czy tego typu aplikacja z prostą grafiką 3D jest możliwa do zrealizowania. Celem pracy jest zaprogramowanie gry 3D Java z wykorzystaniem technologii Bluetooth.
Mobile device programming - a 3D JAVA game using Bluetooth technology
Keywords: inżynieria oprogramowania; programowanie; 3D Java; Bluetooth; gra sieciowa