Odmowa udostępniania urządzeń kluczowych przez dominanta rynkowego - przyczyny i skutki dla konkurencji na przykładzie TP S.A. - Galus-Owca, Anna (My University, 2013)
Tematem niniejszej pracy magisterskiej jest odmowa udostępniania urządzeń kluczowych przez dominanta rynkowego – analiza przyczyn i skutków dla konkurencji w oparciu o działalność TP S.A. Na przykładzie Telekomunikacji Polskiej S.A. ukazano każdy aspekt funkcjonowania przedsiębiorstwa posiadającego pozycję dominującą, zbadano różnego rodzaju praktyki ograniczające konkurencję, przyczyny takich działań oraz skutki – zarówno dla konkurencji, Telekomunikacji Polskiej S.A., innych przedsiębiorstw, jak również dla konsumentów. Niniejsza praca składa się z czterech rozdziałów. Wprowadzająco przeanalizowano zjawisko konkurencji pod względem obowiązującego prawa oraz organów, które stoją na straży jej przestrzegania, następnie kwestię odmowy udostępnienia urządzeń kluczowych, jako niezgodny z prawem przejaw nadużywania pozycji dominującej. Scharakteryzowano także polski rynek telekomunikacyjny, by na końcu dokonać analizy praktyk antykonkurencyjnych związanych z odmową udostępnienia urządzeń kluczowych przez Telekomunikację Polską - przedsiębiorstwa posiadającego pozycję dominującą. Przeprowadzone badania wykazały, iż odmowa udostępnienia urządzeń kluczowych przez dominanta rynkowego - TP S.A. - ma w skutkach negatywny wpływ na rozwój konkurencji. Oddziałuje negatywnie na interesy konsumentów, a pośrednio na państwo i gospodarkę. Telekomunikacja Polska S.A. odmawiając udostępniania urządzeń kluczowych buduje trudną do przezwyciężenia barierę w wejściu na rynek telekomunikacyjny szkodząc odbiorcom usług, innym przedsiębiorcom chcącym wejść na rynek, ale także sobie.

The subject of this master’s thesis is the refusal to provide key devices by the market dominant person – analysis of the causes and results for the competition based on the activity of TP S.A. On the example of Telekomunikacja Polska S.A. there was show every aspect of the functioning of the company with the dominant position, there were tested various kinds of practices limiting the competition, causes of such actions and results – both for the competition, Telekomunikacja Polska SA, other companies, as well as consumers. This paper consists of four chapters. As an introduction there was analysed the phenomenon of competition in terms of the law and bodies, which safeguard its perception, then the matter of refusal of the access to key devices, as the sign of overusing the dominant position incompatible with the law. There was also characterised the Polish telecommunications market to perform the analysis of anti-competitive practices at the end connected with the refusal of access to key devices by Telekomunikacja Polska – company with the dominant position. The conducted studies showed that the refusal of access to key devices by the market dominant - TP S.A. – has as a result the negative influence on the development of competition. It adversely affects the interests of consumers, and indirectly on the country and economy. Telekomunikacja Polska SA. refusing the access to key devices builds a barrier difficult to overcome to enter the telecommunications market harming the service recipients, other entrepreneurs wanting to enter the market, but also themselves.
Te refusal of allowing the key indicators by the market dominant – the causes and results for the competitors on the based on Polish Telecom TP S.A.
Keywords: konkurencja; nadużywanie pozycji dominującej; praktyki ograniczające konkurencję; polityka konkurencji w Polsce i Unii Europejskiej; competition; abuse of the dominant position; practices limiting the competition; policy of competition in Poland and the European Union