Projektowanie i implementacja aplikacji na platformę Android - Graca, Witold (My University, 2008)
Celem pracy jest przegląd platform Open Source dla urządzeń mobilnych oraz przeprowadzenie procesu projektowania i implementacji aplikacji dla wybranej platformy. W rozdziale 2 zostały przedstawione projekty Open Source, których celem jest stworzenie i rozwój oprogramowania używanego w urządzeniach mobilnych takich jak tablety, smart phony, a także telefony komórkowe. Pośród projektów wspieranych przez międzynarodowe korporacje m.in. Android opisane zostały również takie, które wydają się być tylko pasją ich twórców, a jednak zdobywają popularność i rynek. Najciekawszą inicjatywą przedstawioną tym rozdziale jest projekt OpenMoko tworzący zarówno oprogramowanie jak i hardware na zasadach zbliżonych do Open Source. Rozdział 3 został podzielony na części odpowiadające kolejnym stadiom projektowania aplikacji metodologią Rational Unified Proces. Pierwsze części stanowią wprowadzenie do Rational Unified Proces, oraz pozwalają na zapoznanie się z powodami wyboru Androida jako platformy developerskiej oraz przedstawiają podstawowe założenia oraz cele postawione przed rozwijanym projektem, Zawarta została również analiza zagrożeń i szans powodzenia projektu, a także w podrozdziałach 3.4 – 3.9 opis projektowania i implementacji Android Communicator oraz wnioski z jego przebiegu. W rozdziale 4 zostało zawarte podsumowanie pracy oraz wnioski.
An application for the android platform, project and implementation
Keywords: oprogramowanie komputerowe; Open Source