Postawy mieszkańców Nowego Sącza wobec romskiej mniejszości etnicznej - Myjak, Maria (My University, 2015)
W pracy poruszona została problematyka dotycząca postaw społecznych wobec mniejszości romskiej. Romowie są mniejszością etniczną wyróżniającą się pod względem kulturowym na tle innych grup etnicznych i narodowych zamieszkujących w Polsce. Głównym celem pracy było poznanie postaw mieszkańców Nowego Sącza wobec Romów. Dodatkowym celem było zdiagnozowanie, w jakim stopniu stosunek do Romów wynika z bezpośrednich doświadczeń i osobistej znajomości członków społeczności romskiej, a w jakim stopniu jest on budowany na stereotypowym wizerunku Romów. Praca ma charakter teoretyczno – badawczy. Wykorzystane źródła to materiał teoretyczny zawarty w literaturze zwartej, dotyczącej poruszanej problematyki. Część empiryczną pracy oparto na badaniach własnych. Wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety oraz skalę Bogardusa, zwaną skalą dystansu społecznego. Badania przeprowadzono na grupie 200 mieszkańców Nowego Sącza. Na podstawie przeprowadzonych badań dowiedziono, że mieszkańcy Nowego Sącza prezentują w większości postawę negatywną wobec Romów. Najczęściej deklarowane uczucia w stosunku do Romów to niechęć i obojętność. Mieszkańcy Nowego Sącza utrzymują duży dystans społeczny wobec społeczności romskiej, najsilniej ujawniający się w sferze relacji osobistych. Wyniki badań potwierdzają, że Sądeczanie postrzegają Romów w świetle istniejących, niekorzystnych dla nich stereotypów, a nie własnych doświadczeń i posiadanej wiedzy.

In this work the issue of social attitudes towards the Roma minority has been raised. Roma are an ethnic minority culturally distinctive from other ethnic and national groups residing in Poland. The main objective of this study was to reveal the attitudes of the inhabitants of Nowy Sacz towards the Roma. An additional goal was to diagnose the extent to which the approach to Roma results from direct experience and personal knowledge of the members of the Roma community, and the extent to which it is built on the stereotypical image of the Roma. This work has theoretical-explorative character. The theoretical part is based on the literature on the subject. The empirical part of the work is based on own research. The author’s questionnaire survey has been used and the Bogardus scale, called social distance scale has been implemented. The research was conducted on a group of 200 inhabitants of Nowy Sacz. On its basis it was found that the inhabitants of Nowy Sacz have widespread negative attitude towards Roma. The most commonly declared feelings in relation to the Roma are reluctance and indifference. Residents of Nowy Sacz maintain large social distance to the Roma community, first of all in the sphere of personal relationships. The research confirmed that inhabitants of Nowy Sacz perceive the Roma in view of existing stereotypes, unfavorable to them, and not on their own experience and knowledge.
The attitude of Nowy Sacz residents towards Roma ethnic minority
Keywords: postawa; mniejszość etniczna; Romowie; stereotypy; dystans społeczny; attitude; ethnic minority; Roma; stereotypes; social distance