Nawigacja na urządzenia mobilne - Pawlik, Tomasz (My University, 2011)
Przedstawiona praca to opis aplikacji, która służy do odbioru danych z odbiornika GPS i odpowiednim pozycjonowaniu mapy. Za pomocą schematów blokowych wyjaśniłem zasadę działania oraz przedstawiłem wygląd aplikacji. J2ME przez lata była rozwijana, nie tylko dzięki wprowadzaniu nowych profili MIDP, ale również dzięki implementacji JSR (Java Specification Requests), czyli dodatkowej funkcjonalności, która nie jest wspierana przez standardową bibliotekę Jawy mobilnej. Istnieje wiele nowych bibliotek (JSR), które narazie są zaimplementowane jedynie na niewielu telefonach (a na jeszcze mniejszej liczbie poprawnie działają). Jednak i te po latach zapewne zostaną czymś oczywistym i będą wspierane przez większość telefonów. Tak jak JSR użyte w tym projekcie: - JSR-75 (File Connection API), - JSR-82 (Bluetooth API), - JSR-118 (MIDP 2.0), - JSR-139 (CLDC 1.1). [4]
A navigation for mobile device
Keywords: aplikacje internetowe; odbiornik GPS; pozycjonowanie map; nawigacja; urządzenia mobilne