Zarządzanie strategiczne rozwojem lokalnym na przykładzie gminy Grybów - Tarasek, Monika (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy jest przedstawianie strategii gminy jako ważnego instrumentu zarządzania rozwojem lokalnym. Podjęto próby uzyskania odpowiedzi, czy opracowana strategia jest znana i ogólnie dostępna jej mieszkańcom, czy założone w strategii zadania odzwierciedlają zapotrzebowania mieszkańców oraz na jakim etapie jest realizowana strategia, jakie są źródła finansowania zadań strategicznych, a także kto ponosi odpowiedzialność za realizację i monitoring strategii gminy. Z założonych pytań badawczych wysunięte zostały hipotezy. Informacje niezbędne do weryfikacji wysuniętych hipotez zostały zgromadzone w drodze badania ankietowego oraz przy zastosowaniu narzędzia badawczego - analiza dokumentacji. Niniejsza praca składa się z czterech rozdziałów. W rozdziale pierwszym omówiona została rola samorządu gminnego w kreowaniu rozwoju lokalnego. Rozdział drugi poświęcono istocie strategii rozwoju gminy jako ważnego instrumentu zarządzania. W rozdziale trzecim dokonano charakterystyki wybranej jednostki administracyjnej. Zwrócono uwagę na historię, położenie oraz uwarunkowania środowiska przyrodniczego gminy Grybów. W rozdziale czwartym przedstawiona została strategia rozwoju lokalnego na przykładzie gminy Grybów. Dokonano analizy mocnych i słabych stron gminy, a także jej szans i zagrożeń. Badanie ankietowe przeprowadzone na potrzeby niniejszej pracy pokazuje, iż cele strategiczne oraz przypisane im zadania zostały prawidłowo sformułowane, a co najważniejsze odzwierciedlają zapotrzebowania mieszkańców.
Strategic management local development on the example of Grybów district
Keywords: gmina; rozwój lokalny; strategia rozwoju; planowanie strategiczne; analiza SWOT