Porównanie zgodności modeli wyceny DCF i EVA, na przykładzie grupy kapitałowej PBO Anioła SA - Bednarski, Piotr (My University, 2013)
Praca ta poświęcona będzie zagadnieniu wyceny przedsiębiorstw. Opierając się na literaturze przedmiotu, wyznaczyłem rynkową wartość grupy kapitałowej PBO Anioła SA, dwoma metodami analitycznymi. Pierwszą z nich jest koncepcja ekonomicznej wartości dodanej (EVA), natomiast drugą: metoda dyskontowanych wolnych przepływów gotówkowych (DCF). Głównym założeniem pracy jest zbadanie, czy obie metody prowadzą do jednakowych rezultatów. Dokonując wyceny, bazowałem na rocznych, zatwierdzonych przez biegłego rewidenta sprawozdaniach finansowych przedsiębiorstwa z lat 2009 – 2012. Dokument pro-forma zbudowałem w oparciu o historyczną analizę finansową oraz scenariuszowe podejście do przyszłej dynamiki przychodów i kosztów operacyjnych. Dla obu metod przyjąłem jednakowe założenia prognostyczne. Uzyskałem dwa odmienne wyniki, czego przyczyną, w głównej mierze jest różny sposób wyliczania, na potrzeby obu metod, zysku operacyjnego po opodatkowaniu (NOPAT). Rezultaty obu wycen, skłaniają do kupna akcji analizowanego waloru, gdyż ich ceny docelowe są większe od aktualnej ceny rynkowej. Największe utrudnienie niniejszej pracy, stanowiła niewielka baza danych, związana z faktem, iż PBO Anioła jest spółką publiczną od ledwie trzech lat.

This work will be devoted to the issue of business evaluation. Based on the literature, I have set the market value of the group PBO Anioła SA, by using two analytical methods. The first of these is the concept of economic value added (EVA) and the second is discounted cash flow (DCF). The main assumption of the work is to examine whether the two methods lead to the same outcomes. Valuation was based on the annual auditor approved by the company's financial statements from the years 2009 – 2012. Pro-forma document was build on the basis of historical financial analysis and scenario-based approach to the future growth of revenues and operating expenses. For both methods I have accepted the same projection assumptions. I got two different results, as the reason mainly is a different way of calculating, for both methods, the net operating profit after tax (NOPAT). The results of both evaluations, tend to buy shares of the analyzed asset, as their target prices are higher than the current market price. The biggest impediment to this study, was a small database, linked to the fact that the PBO Anioła is a public company for barely three years.
Comparison of correspondence valuation models DCF and EVA on example of capital group PBO Anioła SA
Keywords: wycena przedsiębiorstwa; metoda zdyskontowanych przepływów pieniężnych; dokument pro-forma; średni ważony koszt kapitału; ekonomiczna wartość dodana; PBO Anioła; analiza scenariuszowa; wartość bieżąca netto; business evaluation; discounted cash flow; document pro-forma; weighted average cost of capital; economic value added; PBO Anioła; scenario analysis; net present value