Systemy emerytalne w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem krajów Unii Europejskiej - Michalewska Adriana (My University, 2006)
Systemy emerytalne obejmujące ochronę przed skutkami ryzyka utracenia dochodów z pracy z tytułu starości uległy na przełomie XIX i XX wieku radykalnym przeobrażeniom. Zmiany te polegały przede wszystkim na zwiększeniu zakresu podmiotowego systemu emerytalnego, co oznacza coraz szerszą grupę ludzi, która zyskała uprawnienia emerytalne. Zmiany w systemie emerytalnym zachodziły, nie tylko w Polsce, ale również w innych krajach na świecie. Każde państwo w zbiorze swych przepisów prawnych zwiera przepisy dotyczące systemów emerytalnych, które obowiązują w danym kraju. Oczywiście wiadomym jest, że każde państwo kieruje się własnymi przepisami, które są bardzo zróżnicowane. Dlatego też, celem niniejszej pracy jest omówienie podstawowych systemów emerytalnych obowiązujących w Polsce i wybranych krajach na świecie, kładąc szczególny nacisk na kraje będące członkami Unii Europejskiej oraz próba ich porównania. Praca składa się z czterech rozdziałów, gdzie dwa z nich poświęcone są systemom emerytalnym obowiązującym w Polsce, a dwa z nich zajmują się systemami emerytalnymi na świecie.
The pension systems in Poland and in the world, with the inclusion of the EU member states
Keywords: system ubezpieczeń społecznych; zabezpieczenie emerytalne; emerytura z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych; modele publicznych systemów emerytalnych; systemy i reformy emerytalne na świecie; sposoby obliczania świadczeń