Analiza sytuacji ekonomiczno-finansowej Szpitala Powiatowego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu. - Sznajder, Tomasz (My University, 2009)
Praca poświęcona jest prezentacji sytuacji ekonomiczno-finansowej Szpitala Powiatowego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu, składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym rozdziale omówiono istotę i znaczenie analizy finansowej w procesie podejmowania decyzji. Omówione zostały poszczególne elementy sprawozdania finansowego z naciskiem na jego wartość informacyjną. W drugim rozdziale na podstawie bilansu oraz rachunku zysków i strat za lata 2002 - 2007 dokonano oceny dynamiki i struktury poszczególnych pozycji sprawozdań finansowych. Sprawozdania finansowe były przedmiotem wnikliwej analizy i podstawą dokonania oceny kondycji finansowej szpitala. W ocenie tej wykorzystane zostały również inne informacje zdobyte w firmie, a w szczególności dane pochodzące z działu księgowości jak raporty z badania sprawozdania finansowego. W trzecim rozdziale przedstawiono działalność Szpitala Powiatowego i. Edmunda Biernackiego w Mielcu, jego krótką historię, plan strategiczny szpitala oraz osiągnięcia. W czwartym rozdziale umieszczone zostały informacje, które pozwoliły na międzynarodowe porównanie systemów opieki zdrowotnej.
The analysis of the financial and economic situation of The District Hospital Edmunda Biernackiego in Mielec.
Keywords: analiza ekonomiczna; analiza finansowa; szpitalnictwo