Wykorzystanie przez samorząd lokalny zewnętrznych funduszy dla kultury na przykładzie gminy Tarnów - Łabno, Anna (My University, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie wykorzystania zewnętrznych źródeł finansowania kultury przez jednostkę samorządu lokalnego jaką jest gmina Tarnów. Teza pracy jest następująca: wobec niewystarczających nakładów na kulturę w Polsce, instytucje kultury muszą samodzielnie poszukiwać i starać się o dofinansowanie swoich projektów ze źródeł zewnętrznych. W pracy starano się odpowiedzieć na pytania gdzie i o jakie fundusze mogą się starać instytucje kultury. Praca składa się ze wstępu, pięciu rozdziałów i zakończenia. Najbardziej pomocnym źródłem, przy pisaniu pracy okazał się Internet, literatura fachowa oraz materiały uzyskane z Urzędu Miasta Tarnowa. Oto odpowiedzi na najważniejsze pytania przedstawione w pracy: ● Nakłady na kulturę w Tarnowie są wciąż niewystarczające, lecz w coraz większym stopniu zaspokajają potrzeby instytucji kultury. ● Wciąż jest za mało zróżnicowana oferta kulturalna w Tarnowie. ● Instytucje kultury finansowane przez gminę Tarnów starają się również o dofinansowanie z innych źródeł, często są zmuszone również do szukania sobie sponsorów, gdyż owe dotacje są niewystarczające na prowadzenie ich działalności. ● Instytucje kultury starają się również o dofinansowanie swoich projektów z różnych programów unijnych przeznaczonych na finansowanie projektów z zakresu kultury. ● Gmina Tarnów może starać się również o dofinansowanie z Urzędu Marszałkowskiego oraz z małopolskich programów UE finansujących projekty z zakresu kultury. ● Urząd skorzystał na wprowadzeniu systemu BSC, poprawiła się m.in. jakość i szybkość obsługi klienta, jak i jakość i szybkość wykonywanej przez urzędników pracy. ● Strategiczna Karta Wyników pozytywnie wpłynęła również na zarządzanie kulturą, przede wszystkim na rozdzielanie funduszy pomiędzy różnymi projektami.
The utilization of the outside funds for culture by the local government based on the Tarnow community
Keywords: samorząd terytorialny; pozyskiwanie funduszy unijnych; rozwój kultury; gmina; zewnętrzne zasilanie budżetów lokalnych