Analiza możliwości utworzenia Klastra przez Sądecką Grupę Producentów Owoców i Warzyw „OWOC ŁĄCKI” Sp. z o.o. - Kaczor, Małgorzata (My University, 2009)
Grupy producenckie stają się coraz bardziej popularne, będąc alternatywą dla klastrów. Przykładem jednej z takich grup jest Sądecka Grupa Producentów Owoców i Warzyw „OWOC ŁĄCKI” Sp. z o.o. Celem pracy jest próba analizy możliwości powstania klastra na bazie grupy producentów rolnych. Ma ona za zadanie odpowiedzieć na pytanie czy dla firmy „OWOC ŁĄCKI” lepszą formą działalności jest grupa producentów rolnych czy może utworzenie klastra? Rozważania przeprowadzone zostały w ramach pięciu rozdziałów. Trzy pierwsze rozdziały to ogólna charakterystyką Sądecczyzny i gminy Łącko, przedstawienie grup producentów owoców i warzyw oraz metodologii wykorzystanej w pracy. Część praktyczną stanowią rozdział czwarty i piąty, gdzie szczegółowo opisana jest Sądecka Grupa Producentów Owoców i Warzyw „OWOC ŁĄCKI” Sp. z o.o. oraz przeprowadzona jest analiza pod kątem utworzenia klastra „OWOC ŁĄCKI” oraz klastra „Sądeckiego”.
The analyses of opportunities for cluster development by the Sacz Group of Fruit and Vegetable Producers "OWOC ŁĄCKI" Ltd.
Keywords: organizacje producenckie; klastry