Model współpracy pomiędzy jednostką samorządu lokalnego a lokalną organizacją turystyczną na przykładzie Gminy Krynica-Zdrój - Zięba, Judyta (My University, 2012)
Niniejsza praca magisterska dotyczy współpracy pomiędzy samorządem lokalnym, a lokalną organizacją turystyczną. Praca została oparta na przykładzie Gminy Krynica-Zdrój i Stowarzyszenia Krynicka Organizacja Turystyczna. Jej celem jest sformułowanie wzorcowego modelu współpracy. Jako narzędzie badawcze wykorzystano wywiad. W wyniku jego analizy uznano za negatywną hipotezę, która zakładała, iż model współpracy pomiędzy Urzędem Miejskim w Krynicy-Zdroju, a Stowarzyszeniem Krynicka Organizacja Turystyczna, jest modelem idealnym.

This thesis concerns the cooperation between local government and the local tourist organization. The work was based on the example of the municipality of Krynica and the Association Krynicka Tourism Organization. Its aim is to formulate the standard model of cooperation. As a research tool used in the interview. As a result of his analysis was considered a negative hypothesis, which assumes that the model of cooperation between the City of Krynica-Zdroj, and the Association Krynicka Tourism Organization, is a model of the ideal.
Model of cooperation between the local government unit and the local tourist organization on the example of Krynica-Zdrój commune
Keywords: turystyka; produkt turystyczny; samorząd terytorialny; organizacje turystyczne; gmina Krynica-Zdrój