Zagrożenia dla pracowników laboratorium mikrobiologicznego i sposoby ich ograniczania na przykładzie Laboratorium Mikrobiologicznego w Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Bochni - Cholewa, Katarzyna (My University, 2011)
Laboratoria Mikrobiologiczne z uwagi na procesy w nich zachodzące są jednymi z bardziej niebezpiecznych miejsc pracy. Pracownicy Laboratorium Mikrobiologicznego w PSSE w Bochni mimo, iż narażeni między innymi na czynniki biologiczne i chemiczne, dzięki odpowiednio zastosowanym środkom ochrony czują się w pracy bezpiecznie. Celem pracy jest przedstawienie jak ważną rolę w życiu pracownika pełni staranny dobór odpowiednich środków ochrony zbiorowej oraz indywidualnej, które czynią pracę bezpieczną oraz prowadzą do zmniejszenia ilości wypadków. Zakończenie to podsumowanie całości pracy. Przypomniano cel odnosząc go do Laboratorium Mikrobiologicznego w PSSE w Bochni. Potwierdzono również konkretnym przykładem założoną hipotezę.
Threats to Employees of a microbiological laboratory and Methods of their Limitation as Illustrated with a Microbiological Laboratory in the Epidemiological Station in Bochnia
Keywords: człowiek w pracy; bezpieczeństwo w pracy; ochrona zdrowia; laboratorium mikrobiologiczne; środowisko pracy; bhp