Kształtowanie się tożsamości narodowej Szkocji w Zjednoczonym Królestwie Wielkiej Brytanii - Ruchałowska, Justyna (My University, 2013)
Tematem przewodnim niniejszej pracy jest tożsamość narodowa w Szkocji. W pierwszym rozdziale pracy zawarto część metodologiczną, w której przedstawiono problem badawczy. Drugi i trzeci rozdział mają charakter teoretyczny i przedstawiają kształtowanie się zjawiska od momentu powstania państwa szkockiego poprzez kolejne burzliwe momenty jego historii. Czwarty rozdział, skupia się na wydarzeniach teraźniejszych, przywołuje dewolucję oraz powstanie i działanie Szkockiego Parlamentu i Egzekutywy. Ponadto zawiera analizę wyjaśniającą problem badawczy jakim jest wpływ tożsamości narodowej na współczesne dążenia niepodległościowe w Szkocji. Całość ma na celu poznanie specyfiki narodu szkockiego, przybliżenie i omówienie jego charakteru na poszczególnych etapach historycznych. Zgromadzone w toku pracy szczegółowe materiały pozwoliły na dogłębną analizę zjawiska. Przedstawiły jego ewolucję na przestrzeni wieków. Ukazały cechy społeczeństwa szkockiego, jego zachowanie się i postawy w stosunku do władz brytyjskich. Ukazały jednocześnie Szkocję jako kraj interesujący pod względem dziedzictwa naturalnego i historycznego, z którego wyłaniają się przepełnieni dumą narodową mieszkańcy. Świadomy swej tożsamości naród zapisuje się w historii jako pełen uporu, wytrwały w dążeniu do celu. Przede wszystkim wyróżniający się nieprzeciętnym patriotyzmem i wolą walki. Fakt ten pozwolił na odzyskanie częściowej autonomii i podmiotowości politycznej w postaci reaktywacji Szkockiego Parlamentu i ustanowienia Rządu, których zadaniem jest służyć obywatelom tego kraju. Zmiany jakie nastąpiły w wyniku procesu dewolucyjnego w Wielkiej Brytanii piętnaście lat temu jeszcze bardziej rozbudziły ambicje narodowe Szkotów.
The development of the national identity of Scotland in the United Kingdom of Great Britain
Keywords: tożsamość narodowa; Szkocja; Anglia; historia; nacjonalizm