Biznesowy kontekst ujawnienia afery Rywina - Nowakowski, Jakub (My University, 2008)
Afera Rywina zwana też czasem Rywingate była niekiedy przyrównywana do amerykańskiej afery Watergate. Opisanie rozmowy Lwa Rywina z Adamem Michnikiem stało się początkiem upadku Sojuszu Lewicy Demokratycznej i wzrostu popularności partii opozycyjnych: Platformy Obywatelskiej i Prawa i Sprawiedliwości. Konsekwencją afery Rywina było całkowite przebudowanie polskiej sceny politycznej oraz zmiana polskiego życia społecznego i politycznego. Intencją autora nie było skupianie się na samym wątku korupcyjnym, ani pogłębiona analiza prac komisji śledczej. U sedna poniższej pracy leży chęć przedstawienie tych 5 elementów afery Rywina, które wiążą się z ujawnieniem przez „Gazetę Wyborczą” całej sprawy i w sposób istotny łączą się z jej wątkiem biznesowym. Wątek ten zdaje się być szczególnie ciekawy a jednocześnie dość słabo poznany. Pomimo iż, analiza wątku biznesowego nie odpowiada na pytanie czym była afera Rywina, to jednak warto jest pochylić się nad nim. Chociażby dlatego, że zrozumienie całej sprawy bez zrozumienia tego wycinka zagadki, jakim stała się Rywingate, może okazać się niezwykle trudne jeśli nie niemożliwe.
Business context of revealing Rywin's scandal
Keywords: afera Rywina; polityka; partie polityczne