Mędzelowski, Tadeusz2017-01-252017-01-252016Miasto i Ludzie.pl : magazyn ilustrowany, 2016, nr 50(197), s. 10-11http://hdl.handle.net/11199/9529Wieczerza wigilijna rozpoczyna się od łamania opłatkiem. Opłatek to cieniutki jak mgiełka kawałek „anielskiego chleba”. Opłatek wigilijny symbolizuje chleb, którym tak jak opłatkiem, należy dzielić się z innymi. Obecność opłatka na wigilijnym stole sprawia, że dominującym akcentem w obchodzeniu Świąt Bożego Narodzenia jest chleb. Dawniej opłatek wigilijny nazywany był „Chlebem Świętym”, „Chlebem Bożym” lub „Chlebem Anielskim”. Obecność opłatka w domu miała zapewniać dostatek spokój i błogosławieństwo Boże, a dom chronić przed piorunami, pożarem i innymi nieszczęściami. Artykuł omawia znaczenie opłatka w tradycji Świąt Bożego Narodzenia, jego historię, kiedy i przez kogo był wyrabiany, a także jego znaczenie w polskim zdobnictwie świątecznym.plopen accessWigiliaopłatekprażmochoinkaChleb Anielski, Chleb Boży, Chleb Świętyarticle