Programowanie we Flashu - Kosmala, Piotr (My University, 2008)
W niniejszej pracy chciałbym pokazać programowanie we Flashu od strony praktycznej. Istnieje pokaźna literatura traktująca o środowisku i elementach języka. Brakuje jednak zasobów przedstawiających proces tworzenia aplikacji i właśnie na tym pragnę się skoncentrować. Efektem tej pracy będzie kompletna gra Flash. Niestety ze względu na obszerność tematyki nie będę mógł przedstawić całego procesu tworzenia gry, jednak spróbuję wyczerpująco omówić przynajmniej jakiś jej fragment. Flash jako połączenie środowiska do tworzenia grafiki wektorowej i środowiska programistycznego daje duże możliwości w projektowaniu aplikacji dla sieci Web i prezentacji multimedialnych. Po przejęciu przez firmę Adobe i integracji z innym oprogramowaniem, możliwości te stały się jeszcze większe. Wraz z wprowadzeniem Flash Media Server obsługa Flasha przestała się odbywać już tylko po stronie klienta. Zaczęły powstawać pierwsze gry online z trybem dla wielu graczy. Dodając do tego ciągle rozwijające się API 3D do Flasha oraz nowe środowisko Flex oparte o język ActionScript, trudno przewidzieć ogrom potencjału, jaki drzemie w tym produkcie.
Programming in Flash
Keywords: programy komputerowe; języki programowania; gry komputerowe; programowanie obiektowe; grafika komputerowa