Geneza i rozwój giełdy papierów wartościowych na przykładzie Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie - Siwek, Konrad (My University, 2014)
Celem pracy jest przedstawienie genezy oraz rozwoju giełdy papierów wartościowych, na przykładzie Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. Zadaniem, jakie w niej podjęto, jest potwierdzenie hipotezy, która określa Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie jako bardzo szybko rozwijający się rynek zorganizowany o kluczowym znaczeniu dla obrotu papierami wartościowymi w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie jest prężnie rozwijającym się rynkiem kapitałowym, na co może wskazywać fakt, iż w 2012 GPW była liderem wśród europejskich rynków pod względem liczby debiutów (IPO). Przystąpienie naszego kraju do strefy euro może jeszcze bardziej przyspieszyć rozwój Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie i tym samym przyciągnąć zagranicznych inwestorów, którzy obecnie mają spore obawy przed lokowaniem kapitału na rynkach wschodzących, do których niewątpliwie Polska również się zalicza.

The purpose of the thesis is to present the genesis and development of the stock exchange, on the example of Warsaw Stock Exchange S.A. The purpose of which it was taken, is confirmation of the hypothesis, which specifies the Warsaw Stock Exchange as a very fast growing market, organized for securities trading in the region of Central and Eastern Europe. Stock Exchange in Warsaw is a thriving capital market, which may indicate the fact that in 2012 the WSE was a leader among European markets in terms of the number of IPOs . Our country's accession to the euro zone may further accelerate the development of the Stock Exchange in Warsaw and thereby attract foreign investors who now have considerable fear of investing capital in emerging markets, where undoubtedly Poland also belongs.
The origins and development of the stock exchange on the example of Warsaw Stock Exchange
Keywords: rynek kapitałowy; giełda papierów wartościowych; indeks giełdowy; papiery wartościowe; akcje; uczestnicy giełdy; notowania giełdowe; kapitalizacja; capital market; stock exchange; stock index; securities; shares; stock exchange participants stock quotes; capitalization