Rynek pracy jako kluczowy obszar polityki państwa w Unii Europejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem Polski - Kiwior, Tomasz (My University, 2015)
Tematem niniejszej pracy jest „Rynek pracy jako szczególny obszar polityki państwa w Unii Europejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem Polski”. Przeprowadzone badania dotyczyły rynku pracy w Unii Europejskiej, a także określenia sytuacji Polski na tle innych krajów europejskich. Opisane zagadnienia mają pozwolić zrozumieć zasady rządzące współcześnie rynkiem pracy. Celem pracy jest ukazanie różnic w zakresie rynków pracy i polityki rynku pracy występujących w krajach Unii Europejskiej z uwzględnieniem Polski. W pracy pozytywnie zweryfikowano hipotezę, iż polityka rynku pracy stanowi kluczową sferę polityki państwa zarówno w Polsce, jak i całej „unijnej” Europie. Na podstawie przeprowadzonej analizy można wysnuć wniosek, iż w kształtowaniu się zasobów siły roboczej zaprezentowanych państw Unii Europejskiej, ważną rolę odgrywają czynniki popytowe i demograficzne, a także udział bezrobotnych i zatrudnionych oraz tempo, w jakim dany kraj się rozwija. Na szczególną uwagę zasługuje tendencja wzrostu aktywności kobiet, aczkolwiek nadal we wszystkich grupach wiekowych ciągle mężczyźni utrzymują wyższy poziom wskaźników.

The subject of this work is "The labour market as a key area of state policy in the European Union, with particular emphasis on Poland". The study concerns the labour market in the European Union, as well as determines the Polish situation in comparison with other European countries. Described issues allow to understand the rules governing the labour market today. The aim of the work is to show the differences between labour markets and labour market policies occurring in the European Union including Poland. The work positively verifies the hypothesis that labour market policy is a key area of state policy, in both Poland and the whole European Union. On the basis of the analysis, it can be concluded that the main issues affecting the development of the labour force in the presented European countries are demand and demographic factors, the participation of the unemployed and the employed as well as the pace of a given country's growth. Particular attention shall be paid to the tendency of the increase in the women's economic activity, however, taking into consideration all age groups, men still maintain higher rates of labour market indicators.
The labour market as a key area of state policy in the European Union, with particular emphasis on Poland
Keywords: rynek pracy; rynek europejski; bezrobocie; Unia Europejska; zatrudnienie; aktywność zawodowa; wskaźniki rynku pracy; KILM; polityka rynku pracy; labour market; the European market; unemployment; European Union; employment; economic activity; labour market indicators; labour market policy