Znaczenie i ocena jakości usług świadczonych przez organizacje non-profit. Przykład Domu Pomocy Społecznej w Zbyszycach - Gancarczyk, Aneta (My University, 2011)
Wraz ze wzrostem znaczenia sektora usług, rosną również wymagania konsumentów, odnośnie jakości świadczonych usług. Aby sprostać tym wymaganiom organizacje je świadczące coraz częściej określają standardy ich wykonywania i w oparciu o nie przeprowadzają analizę satysfakcji nabywców. Ze względu na niematerialny charakter usług nie poddają one się w pełni procesowi standaryzacji i do oceny ich jakości muszą być stosowane inne metody. Celem pracy jest wykazanie jak istotne znaczenie ma jakość usług, metody jej oceny oraz przeprowadzenie oceny jakości usług świadczonych przez dom pomocy społecznej. Dom pomocy społecznej jest organizacją non profit. Organizacje te rządzą się swoimi prawami i często nabywcy usług nie pokrywają w pełni kosztów jej świadczenia, a popyt na nie nadal przewyższa znacząco ich podaż. Nie oznacza to jednak, że ich jakość ma być zaniedbywana. Przykładem tego typu organizacji jest Dom Pomocy Społecznej w Zbyszycach, będącym obiektem analizy, w którym przebywają m.in. osoby upośledzone umysłowo, które nie są same w stanie dochodzić swoich praw.
The importance and assessment of services provided by the nonprofit organizations. The case of Dom Pomocy Społecznej w Zbyszycach
Keywords: sektor usług; usługi; dom pomocy społecznej; usługi niematerialne; organizacja non profit; Dom Pomocy Społecznej w Zbyszycach; osoby upośledzone umysłowo