Zarządzanie aktywami trwałymi na przykładzie przedsiębiorstwa ZPM "Szarek" - Rzeszut, Aleksandra (My University, 2012)
Strategiczne zarządzanie majątkiem przedsiębiorstwa obejmuje operacje gospodarcze, które umożliwiają firmie pozyskanie dodatkowych środków na prowadzenie działalności gospodarczej. Jednostki gospodarcze wykorzystują możliwości współczesnej rachunkowości dotyczącej aktywów trwałych. Używają typowej ewidencji zakupu, ewidencji sprzedaży oraz zużycia środków trwałych celem zgromadzenia kapitału inwestycyjnego. Nowoczesnym instrumentem zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa jest leasing zwrotny, który pozwala na poprawę stabilności finansowej, uniknięcia przeinwestowania aktywów, uwolnienie środków pieniężnych oraz efektywne wykorzystanie majątku trwałego. Korzyścią dla sprzedającego składnik aktywów trwałych jest pozyskanie środków finansowych, faktyczne użytkowanie nieruchomości objętej leasingiem zwrotnym, możliwość odpisania raty leasingowej od kosztów uzyskania przychodów większej od amortyzacji nieruchomości.

Strategic management of the assets of an enterprise includes these business operations which enable the company to obtain additional funds to run the company. The companies use the possibilities of the present financial accounting relating to the fixed assets. They use a typical purchase records, sales records, and consumption of fixed capital in order to collect investment capital. This modern way of managing the assets of the enterprise is a lease back. This gives the possibility to improve the company`s financial stability, to avoid overinvestment assets, to resale of money and the efficient using of the fixed assets. Financial benefits for a seller of the fixed assets is to obtain some money, to use of the property as a lease back and the possibility to deduct from the cost of leasing the installment for tax which are higher than depreciation of real estate.
Management of fixed assets on the example of the company ZPM "Szarek"
Keywords: środki trwałe; wartości niematerialne i prawne; przeinwestowanie; leasing zwrotny; fixed assets; intangible assets; overinvestment; lease back