Wpływ poczucia humoru na wypalenie zawodowe - Kordek, Marcin (My University, 2012)
Dotychczasowe badania wskazywały na obecność związków między poczuciem humoru a stresem oraz stylami humoru a wypaleniem zawodowym. Celem niniejszej pracy było sprawdzenie czy istnieje zależność między poziomem poczucia humoru a poziomem wypalenia zawodowego. Badania przeprowadzono wśród 103 nauczycieli szkół podstawowych i liceów. Uczestnicy wypełniali Kwestionariusz Wypalenia Zawodowego MBI Maslach i Wielowymiarową Skalę Poczucia Humoru Thorsona i Powella (1993). Wyniki ujawniły, że nauczyciele o dużym poczuciu humoru w mniejszym stopniu doświadczają syndromu wypalenia zawodowego. Szczególnie ważną rolę w obniżaniu wypalenia zawodowego u nauczycieli pełni umiejętność wykorzystywania humoru w celach społecznych i wykorzystanie humoru jako mechanizmu adaptacyjnego. Omówiono zastosowanie i wskazano perspektywy kolejnych badań.

Previous research has indicated that there are relations between sense of humor and stress, and humor styles and burnout. The purpose of this study was to investigate relation between level of sense of humor and burnout level. This study was conduct among 103 primary – and high – school teachers. The participants were administered Maslach Burnout Inventory MBI and Thorson and Powell’s (1993) Multidimensional Sense of Humor Scale. The findings revealed that teachers with a great sense of humor were suffer less from burnout. It was also found that using humor for social goals and using humor as an adaptative mechanism is important in decreasing teachers burnout. Implications of the study were discussed and suggestions for further research were made.
Influence of sense of humour on occupational burnout
Keywords: wypalenie zawodowe; psychologia; stres; poczucie humoru