Motywowanie w zarządzaniu personelem na przykładzie Regionalnej Grupy Detalicznej Sp. z o.o. - Bylica, Damian (My University, 2014)
Motywacja jest niezbędnym narzędziem wykorzystywanym do odpowiedniego zarządzania personelem. W celu jak najlepszej i jak najefektywniejszej pracy wykonywanej przez pracowników, kadra zarządzająca musi w odpowiedni sposób motywować pracowników. Nie ma jednego idealnego sposobu motywacji, gdyż jej sposób jest uzależniony od tego jakimi ludźmi są pracownicy. Motywacją są nie tylko pieniądze. Ekonomiści uważają, że większe znaczenie dla pracowników mają słowne pochwały, gratulacje złożone w grupie pozostałych pracowników niż jednorazowa premia. To podnosi morale i sprawia, że zespół stara się, aby też na taką pochwałę zasłużyć. Motywacja jest procesem ciągłym. Celem pracy było przedstawienie systemu motywowania jako bardzo ważnego elementu w zarządzaniu personelem w firmie. Zastosowano metodę badawczą jaką jest kwestionariusz, który został wypełniony przez pracowników analizowanego przedsiębiorstwa Regionalnej Grupy Detalicznej Sp. Z o.o. W pracy omówiono zagadnienia związane z motywowaniem pracowników w odpowiedni sposób, w oparciu o opis sposobu zarządzania oraz motywowania personelu. W poszczególnych rozdziałach poruszone zostały kolejno tematy, takie jak zarządzanie zasobami ludzkimi w oparciu o funkcjonowanie firmy jako całości. Kolejnym ważnym tematem była oczywiście motywacja rozumiana jako nadrzędna funkcja zarządzania personelem. W rozdziale trzecim opisana została Regionalna Grupa Detaliczna, której pracownicy posłużyli do analizy motywacji. W rozdziale ostatnim zostały opisane wyniki badania, jakim był kwestionariusz osobowy, związany z motywowaniem pracowników. Na jego podstawie została przeprowadzona ocena wszystkich pytań kolejno oraz zostały wyciągnięte wnioski, które to stanowiły podsumowanie wyników badania.

Motivation is an essential tool to be used for the proper management of the personnel. In order to make the best and most effective work done by employees, management team must adequately motivate the employees. There is no single ideal way of motivation, because the method is dependent on what kind of people are they employees. The motivation is not only money. Economists believe, that the more important for the employees have the word sign praise, congratulations submitted in the group of other employees than a one-time bonus. This raises the morale and makes that the team is trying to make it to deserve such praise. Motivation is an ongoing process. The purpose of the paper was to present the system of motivation as a very important element in the personnel management in the company. Used the method of research which is the questionnaire, which was filled by employees of the analyzed Regional Consumer Group Ltd. company. The paper discusses the issues related to the motivation of employees in an appropriate way based on the description of how to manage and motivate the staff. In the individual chapters were discussed sequentially topics such as human resource management in based on the operation of the company as a whole. Another important subject was, of course, motivation understood as the overriding function of personnel management. In the third chapter has been described Regional Consumer Group, whose personnel made use for the analysis of motivation. The last chapter describes the results of the study which was the personal questionnaire associated with motivating employees. On his basis was carried an assessment of all the questions in sequence and have been lessons learned, which accounted for a summary of the results of survey.
Motivation in personnel management on the example of Regionalna Grupa Detaliczna Sp. z o.o.
Keywords: pracownik; motywacja wewnętrzna; motywacja zewnętrzna; motywowanie w zarządzaniu personelem; zarządzanie personelem w sklepie spożywczym; kultura organizacyjna; szkolenia; intrinsic motivation; external motivation; motivating necessary for managing staff; personnel management at the grocery store; organizational culture; training; employee