Psychologiczne aspekty reklamy i ich rola w wyborze produktu przez klienta na przykładzie reklam alkoholi - Więcław, Mateusz (My University, 2007)
Reklama stała się zjawiskiem nieustannie towarzyszącym człowiekowi na drodze jego życia. Jest ona nieodzownym składnikiem wszystkich mediów oraz elementem zmieniającym wizualną rzeczywistość miast. W pierwszym rozdziale pracy skoncentrowano się na charakterystyce przekazu reklamowego, określono jego cele, rodzaje, oraz sposób go spostrzegania przez konsumenta. Efektywność komunikatu uzależniona jest od stopnia nasilenia określonych czynników. Przedstawienie tych elementów będzie podstawowym założeniem rozdziału drugiego. W rozdziale tym zawarty jest również dyskusyjny charakter reklam alkoholi jak również problemy, które związane są z nadużywaniem alkoholu. Przedmiotem rozdziału trzeciego są emocje. Zostaną tu poruszone kwestie związane z wpływem przekazów emocjonalnych w konfrontacji z racjonalnymi na skuteczność reklamy. Bardzo ważną rzeczą jest zrozumienie potrzeb psychicznych określonych nabywców. To, w jakim stopniu uwzględnianie potrzeb odbiorców jest w stanie ich zainteresować i wzbudzić pragnienie posiadania produktu opisane jest w rozdziale czwartym. Rozdział piąty to opis przeprowadzonych badań na temat psychologicznych determinantów budowania skutecznych reklam alkoholi z ukazaniem siły wpływu poszczególnych elementów. Uzyskane wyniki zaprezentowane zostały graficznie na wykresach oraz poddane analizie ilościowej i jakościowej. Własne uwagi i spostrzeżenia dotyczące wybranej problematyki przedstawiono w zakończeniu. Praca napisana została w oparciu o literaturę z zakresu psychologii reklamy.
Keywords: reklama; psychologia reklamy; rynek napojów alkoholowych; zachowania klientów