Organizacja logistyki zaopatrzenia na przykładzie Zakładów Azotowych S.A. w Puławach - Kusion, Paulina (My University, 2011)
Wprowadzanie nowoczesnych koncepcji logistycznych w polskich przedsiębiorstwach jest szansą dla polskich firm na sprostanie warunkom dyktowanym przez partnerów na rynkach światowych. Celem pracy jest zaprezentowanie systemu logistyki zaopatrzenia w Zakładach Azotowych S.A. w Puławach, a w szczególności polityki kształtowania zakupów materiałowych w przedsiębiorstwie. Tematyka poruszająca zagadnienia teoretyczne została zamieszczona w rozdziale pierwszym, drugim oraz trzecim, zaś rozdział czwarty przedstawia praktyczne rozwiązania systemu logistycznego. W pierwszym rozdziale zaprezentowano istotę logistyki w przedsiębiorstwie, jej organizację, strategię zaopatrzenia oraz elementy i zadania logistyki zaopatrzenia. W drugim rozdziale zostają przedstawione podstawowe zagadnienia polityki kształtowania zakupów materiałowych, wyboru strategii zaopatrzenia, wybór i oceny dostawców. W trzecim rozdziale dokonano charakterystyki Zakładów Azotowych S.A w Puławach przedstawiając ich powstanie, rozwój, profil działalności oraz funkcjonowanie logistyki zaopatrzenia w zakładzie. Rozdział czwarty koncentruje się głównie na analizie, badaniu i ocenie systemu logistyki zaopatrzenia w Zakładach Azotowych S.A w Puławach, w szczególności na kształtowaniu zakupów materiałowych, współpracy z dostawcami, kosztach logistyki w sferze zaopatrzenia, jak również ocenie obecnego systemu logistycznego. Przykład Zakładów Azotowych w Puławach S.A. jako przedsiębiorstwa sektora chemii ciężkiej pokazuje, że zastosowanie nowoczesnych metod zarządzania umożliwia minimalizację kosztów oraz umożliwia poprawę kondycji finansowej i wpływa na rozwój nowych inwestycji.
Zakłady Azotowe S.A. in Puławy as a case study of organisation of supply logistics
Keywords: logistyka zaopatrzenia; polityka zaopatrzeniowa przedsiębiorstwa; strategia zaopatrzenia; system logistyczny przedsiębiorstwa