Katyń-Smoleńsk, trudna droga do prawdy - Jurkowski, Paweł (My University, 2013)
"Katyń – Smoleńsk trudna droga do prawdy" to praca, której celem jest przedstawienie kwestii Katynia w stosunkach polsko – radzieckich oraz polsko – rosyjskich na przestrzeni lat 1939 – 2012 z uwzględnieniem trudności, jakie pojawiały się w dążeniu ze strony polskiej do odkrycia prawdy o tym zdarzeniu. Istotą pracy jest pokazanie problemu dążenia do prawdy o Katyniu w ujęciu przekrojowym, z uwzględnieniem zdarzeń, które zaistniały we wzajemnych relacjach polsko – rosyjskich w ostatnich kilku latach. Zagadnienia związane z problematyką przyjętej tezy zostały w niniejszej pracy przedstawione w odniesieniu się do okoliczności dramatu katyńskiego w czasie II wojny światowej, kwestii Katynia w polityce polsko – radzieckiej w latach 1941 – 1990, kiedy to Sowieci podjęli działania zmierzające do uczynienia z Katynia najpilniej strzeżonej tajemnicy w państwie. Praca ta przedstawia także działania podejmowane przez stronę polską oraz jej przedstawicieli zmierzające do ujawnienia prawdy oraz rehabilitacji zamordowanych oficerów. Autor uwzględnia też zdarzenia związane z tragedią smoleńską podejmując próbę wskazania, w jaki sposób wpłynęła ona na kwestię odkrywania prawdy o Katyniu oraz zwraca uwagę na doniosłość filmu „Katyń” w procesie dochodzenia do prawdy o tym mordzie.
Katyń-Smoleńsk, difficult way to the truth
Keywords: Katyń; Smoleńsk; tragedia katyńska; polscy oficerowie; Rząd RP na emigracji; obozy jenieckie; armia Andersa; stosunki dyplomatyczne Polska – Rosja