Konwergentne rozwiązania zunifikowanej komunikacji budowane w oparciu o dostępne technologie sieciowe i teleinformatyczne szansą na optymalizację kosztów funkcjonowania przedsiębiorstwa w dobie kryzysu finansowego - Kargut, Piotr (My University, 2010)
Usługi konwergentne oraz systemy zunifikowanej, ujednoliconej komunikacji (ang. UC Unified Communications) pozwalają na wdrożenie wewnątrz organizacji usług głosowych, wideo i określonych aplikacji w ramach jednej, skalowanej i uproszczonej, konwergętnej infrastruktury. Dzięki usługom konwergentnym przedsiębiorstwa mogą wykorzystać sieci nowej generacji z gwarantowaną klasą usług (ang. CoS – Class of Service), telefonią IP oraz systemami zunifikowanej komunikacji (UC). Celem pracy jest analiza właśnie systemów zunifikowanej komunikacji oraz zbadanie czy wdrożenie tych rozwiązań w przedsiębiorstwie przełoży się znacznie na obniżenie kosztów funkcjonowania przedsiębiorstwa (TCO ang. Total Cost of Ownership). Czy zwrot z inwestycji w rozwiązania UC będzie opłacalny (ang. ROI, Return on Investment) oraz czy rozwiązania zunifikowanej komunikacji mają wpływ na wzrost produktywności oraz elastyczności pracowników, zmieniając tym samym obraz tradycyjnej komunikacji w nową, elastyczną i przede wszystkim oszczędniejszą formę komunikowania się w przedsiębiorstwie. Wszelakie oszczędności dla przedsiębiorstwa w dzisiejszych czasach są niezwykle istotne. By efektywnie i merytorycznie przeprowadzić analizę systemów zunifikowanej komunikacji i korzyści jakie za sobą niesie ich wdrożenie w przedsiębiorstwie oraz udowodnienie założonych hipotez niezbędna jest również analiza i porównanie obecnie dostępnych technologii dostępu do sieci oraz analiza powodów dla których warto rozważyć w przedsiębiorstwie konwergencję sieci.
Convergence and Unify Communication solutions build on the base of available network and telecommunication technologies as the opportunity for optimization the expenses done by the companies during the global financial crisis
Keywords: technologie teleinformatyczne; internet; konwergencja