Doskonalenie kompetencji zawodowych urzędników jednostki samorządowej na przykładzie Urzędu Gminy w Grybowie - Lichoń, Marta (My University, 2011)
Wymagania stawiane jednostkom administracji samorządowej wynikają z zakresu zadań własnych oraz zleconych a także praw obywatelskich mieszkańców. Ocena sprawności działania tych instytucji jednocześnie nakłada na urzędników obowiązek poszerzania kompetencji zawodowych oraz profesjonalnego doskonalenia. Rzutują one na systemowe działanie jednostek samorządowych oraz ich sprawne funkcjonowanie. Istotną rolę w procesie formowania sprawnych organizacyjnie urzędów utrwalających samorządność odgrywa kształcenie ustawiczne. Właśnie urzędnicy Urzędu Gminy w Grybowie i ich motywacja do poszerzania swojej wiedzy oraz umiejętności praktycznych stali się podmiotem badań w niniejszej pracy dyplomowej. Analiza ich kompetencji zawodowych, a w szczególności komunikacyjnych pozwoliła ustalić problem i cele badawcze i w dalszej kolejności zweryfikować przyjęte hipotezy oraz sformułować wnioski końcowe.

Requirements imposed on the local government administration units are the result of its own tasks, the tasks commissioned and the citizens' rights of inhabitants. The assessment of efficiency of these institutions make the civil servants improve their professional qualifications and further training. They have an effect on the operations of the local government administration units and its functioning. The significant role in the process of forming efficient local governments in terms of organisation plays constant training. That is why I chose the civil servants from Community Office in Grybow for my thesis. Their motivation to broaden their knowledge and improve practical skills became the subject of my analysis. Analyzing their professional qualifications and particularly communication skills enabled me to find the problem, set the research purposes and in the end verify hypothesis and draw up a conclusion.
Developing Professional Skills in the Grybów Municipality Officials
Keywords: potencjał ludzki; kompetencje; dokształcanie; podnoszenie kwalifikacji; szkolenia; workforce; qualifications; further education; improving qualifications; training