Polityka regionalna Unii Europejskiej. Rozwój regionów Polski po wejściu do Unii Europejskiej - Jelińska, Agnieszka (My University, 2012)
Celem pracy jest przekazanie informacji o funduszach i programach UE pod względem teoretycznym, a w dalszej części pod względem praktycznym. Poprzez środki unijne, regiony mogą rozwijać się w niemal każdej dziedzinie społeczno-gospodarczej. Celem tej pracy jest również przedstawienie aktów prawnych oraz regulacji, dzięki którym jednostki samorządowe mogą sprawnie funkcjonować. Głównym przesłaniem tej pracy jest pokazanie jak regiony Polski wykorzystują środki z funduszy europejskich oraz jak wpływają na ich rozwój. Zakres tematyczny obejmuje takie pojęcia jak fundusze europejskie, programy operacyjne oraz najważniejsze pojęcie- rozwój regionalny. Celem jest również zebranie informacji, za pomocą różnego rodzaju raportów, w jednym zbiorczym opracowaniu. Naczelnym zadaniem tej pracy jest udowodnienie tezy, że środki pochodzące z Unii Europejskiej pozytywnie wpływają na rozwój regionalny. Region, poprzez kreowanie swojej konkurencyjności, staje się atrakcyjny. Do pracy wykorzystano materiały pochodzące z literatury, z zakresu polityki regionalnej, funduszy europejskich. Posłużono się również danymi wtórnymi, w formie publikacji, raportów, sprawozdań. W niniejszej pracy wykorzystano także liczne ustawy, rozporządzenia oraz akty prawne. Korzystano ze stron internetowych, głównie Ministerstwa Rozwoju Regionalnego. Polityka regionalna, prowadzona na poziomie jednostek samorządowych, przynosi duże korzyści. Jednostki samorządu terytorialnego, wiedzą jak wykorzystać przeznaczone środki, przez co podnoszą poziom atrakcyjności swojego regionu. Region atrakcyjny to region konkurencyjny. Region powinien „ściągać” inwestorów aby otwierali przedsiębiorstwa, przez co otworzą rynek pracy, inwestowali w gospodarkę mieszkalną, itp. Aby inwestorzy chętnie zatrzymywali się w regionie, trzeba stworzyć warunki, tworząc np. odpowiednią infrastrukturę.
Regional policy of the European Union. Polish regional development after joining the European Union
Keywords: polityka regionalna UE; rozwój regionalny; programy UE; Polska; polityka regionalna; fundusze UE; środki unijne