Fundusze Unijne i ich wykorzystanie przez Jednostkę Samorządu Terytorialnego na przykładzie gminy Ropa - Turek, Iwona (My University, 2015)
Praca „Fundusze Unijne i ich wykorzystanie przez Jednostkę Samorządu Terytorialnego na przykładzie Gminy Ropa” składa się z czterech rozdziałów, została podzielona na dwie części: teoretyczną i empiryczną. Rozdział pierwszy prezentuje ogólną charakterystykę, cele oraz zasady funkcjonowania odnoszące się do Funduszy Unijnych, ponadto została przedstawiona rola funduszy strukturalnych w rozwoju lokalnym i regionalnym. W drugim rozdziale zostały podjęte takie zagadnienia, jak: rodzaje i znaczenie inwestycji, udział środków krajowych i unijnych w realizacji tych inwestycji, jak i czynniki determinujące absorpcję unijnych środków pomocowych, a także zostały przedstawione fundusze unijne przeznaczone dla samorządów lokalnych. W rozdziale trzecim scharakteryzowano gminę Ropa, omówiono problemy społeczne, jakie występują na terenie gminy oraz obszary wykorzystania środków unijnych. W części czwartej znajdują się ogólne zasady pisania projektów unijnych. Zaprezentowano też analizę SWOT dla omawianej gminy. Sporządzono także charakterystykę wybranych projektów unijnych w Gminie Ropa. Część analityczna odpowiada na kluczowe dla pracy pytanie badawcze, czy gmina Ropa dobrze wykorzystuje środki unijne. Badanie przeprowadzono z wykorzystaniem ankiety.

This thesis "EU funds and their use by Local Government Unit based on example of Municipality of Ropa" consists of and four chapters, it has been divided into two parts: theoretical and empirical. The first Chapter presents general characteristic, purposes and rules of functioning related to EU funds, moreover it was presented the role of structural funds in local and regional development. In the second chapter were taken the following issues: the types and importance of investments , the share national and EU measures in the realization of the investments, as well as factors determining the absorption of EU funds, and additionally this chapter presents information on EU funds addressed for Local Government Unit. The third Chapter presents characteristic of Municipality of Ropa, main social problems, which exist within municipality and furthermore presents area of using EU funds. In the fourth part contains general rules of writing EU funds. It presents SWOT analysis for the discussed municipality. As well as this part includes also characteristics of selected EU projects in Municipality of Ropa. The analytical part corresponds to the key questions presented on this thesis, especially weather the Municipality of Ropa use of EU funds on the most effective way. This research was conducted using questionnaire.
Union funds and utilization by unit of local government on example of municipality Ropa
Keywords: fundusze unijne; inwestycje; projekty unijne; gmina Ropa; EU funds; projects; municipality of Ropa; investments