Zarządzanie bankową firmą franczyzową - Smagacz, Ewa (My University, 2011)
Franczyza bankowa oferuje swobodę w kierowaniu własną firmą, co nie oznacza jednak zupełnej niezależności jeśli chodzi o podejmowanie ważnych decyzji. Placówka partnerska musi przestrzegać procedur ustalonych przez bank i działać zgodnie z wymogami umowy franczyzowej. Powiązania franczyzowe przynoszą niewątpliwe korzyści obu stronom umowy. W rozdziale pierwszym niniejszej pracy omówiony został system bankowy w Polsce, funkcje banku centralnego, podstawy prawne działania banków oraz rola, jaką spełniają one w gospodarce kraju. Rozdział drugi przedstawia system, jakim jest franchising. Omówiono tutaj historię franczyzy, ogólne pojęcie oraz rodzaje tej formy działalności. W rozdziale trzecim omówiono zarządzanie bankową placówką franczyzową na przykładzie największych polskich banków, jakimi są: Pekao SA, Bank PKO BP SA oraz BZ WBK SA. Do napisania niniejszej pracy wykorzystano zarówno literaturę książkową, informacje ze stron internetowych, jak również obowiązujące w Polsce ustawy i rozporządzenia oraz własne doświadczenie z pracy w Placówce Partnerskiej Banku Zachodniego BZ WBK.
Banking franchise company management
Keywords: franchising; franczyza bankowa; banki w Polsce; bankowość