Fundusze pomocowe dla sektora MŚP na przykładzie województwa małopolskiego w latach 2004-2005 - Puchalski Marcin (My University, 2006)
Celem pracy jest analiza oraz prezentacja funduszy europejskich, które bezpośrednio przyczyniły się do rozwoju sektora MSP w województwie małopolskim w latach 2004- 2005. W pracy nie zostały omówione oraz ujęte w analizie fundusze „miękkie” tzn. takie, które przyczyniły się do rozwoju przedsiębiorstw w sposób pośredni. Tak sformułowany cel pracy pozwolił autorowi na postawienie następujących hipotez badawczych: 1. Integracja z Unią Europejską w istotny sposób uatrakcyjniła i zmodyfikowała formy zewnętrznego finansowania sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce; 2. Przepisy proceduralno-administracyjne miały istotny wpływ na odsetek pozyskanych środków „twardych” w 2004 i 2005 roku. Omówiono poszczególne działania oraz poddziałania, które bezpośrednio wspierały sektor MSP oraz były dostępne w 2004 i 2005 roku. Opisane cele, na jakie można było pozyskać wsparcie, stopień ich dofinansowania oraz podmioty, które mogą się o nie starać. Udowodniono, że hipotezy wymienione fundusze w istotny sposób uatrakcyjniły zewnętrze finansowanie przedsiębiorstw. Przedstawiono analizę statystyczną poszczególnych funduszy - stopień ich wykorzystania i procentową ilość wniosków zaakceptowanych pozytywnie. Wskazano najczęstsze błędy, jakie wnioskodawcy popełniają przy składaniu wniosków oraz podano instrukcję ich wypełniania, co ma na celu zwiększyć ilość poprawnie wypełnionych wniosków oraz zwiększyć odsetek przyznawanego wsparcia.
Capital funds for the SME sector shown on the example of Malopolska Province in the years 2004-2005
Keywords: MŚP; MŚP w gospodarce Unii Europejskiej; fundusze przedakcesyjne; SAPARD; PHARE; programy wspólnotowe; fundusze strukturalne